Kaasiku Mahetalu – Lauaõunad ja mahlad

Metsmustikad

Uuringud on näidanud, et mustikate söömine võib pakkuda kaitset kõrge vererõhu vastu.

Kirjeldus

Uuringud on näidanud, et mustikate söömine võib pakkuda kaitset kõrge vererõhu vastu. Teadlaste korraldatud uuring näitas, et inimesed, kes söövad vähemalt ühe portsjoni mustikaid nädalas, alandavad kõrgevererõhutõve tekkimise riski 10% võrreldes nendega, kes mustikaid ei söö.
Mustikad sisaldavad suurel hulgal valke, süsivesikuid, kiudaineid, orgaanilisi happeid, mikroelemente (kaalium, naatrium, kaltsium, magneesium, fosfor, raud, vask, mangaan, koobalt, nikkel), B grupi vitamiine, PP ja C vitamiini ning mõningal määral ka P vitamiini ja pantoteenhapet.
Mustikad sisaldavad kuni 18% parkaineid, mis aitavad vabaneda mitmetest seedehäiretest, sealhulgas lihtsast, kuid äärmiselt ebamugavast kõhulahtisusest.
Tihti kasutatakse mustikat suu- ja igemepõletiku puhul rahustava ja antiseptilise vahendina.
Mustikas seob inimorganismis vabu radikaale, takistades seeläbi vananemisprotsesse ning mitmete haiguste teket ja arengut.
Mustikas on väga kasulik kehvveresuse, neerukivide, podagra, reuma ja mitmesuguste nahahaiguste puhul.
Mitmesuguste nägemishäirete ravis toob mustikamahla kasutamine olulist kergendust. Mustikad leevendavad silmade väsimust, aitavad silmadel paremini kohaneda erinevate valgustingimustega, väldivad kanapimeduse tekkimist ning toovad leevendust neile, kes kannatavad lühinägelikkuse all.
Kuna mustikates on vähe kaloreid ja rasvu ning palju kiudaineid ja vitamiine, sobib mustikas hästi ka dieettoiduks.
Mustikalehtedest teel on kehast vett väljaviiv toime.
Mustikate söömine aitab mälu korras hoida ning ennetada Alzheimeri tõppe haigestumist. Lisaks mälu parandamisele on mustikatest kasu ka tasakaalu- ja koordinatsioonihäirete korral.
Itaalia teadlased avastasid, et mustikaekstrakt on väga efektiivne maohaavandite raviks. Mustikas mõjutab veres leiduva proteiini-süsivesikute kompleksi biosünteesi, mis parandavad mao limaskesta limabarjääri tõhusust ning suurendavad sidekoel põhinevat ainet naha ja kapillaaride tasandil.
Mustikad vähendavad ka insuliini taset. Mustikalehtedest ja –vartest eraldatud glükosiid neomürtilliin toimib kui taimne insuliin. Seetõttu vähendab mustikas suhkruhaigetel veresuhkrut ja toimib kudedele (eeskätt kõhunäärmerakkudele) taastavalt.