Kaasiku Mahetalu – Lauaõunad ja mahlad

Must aroonia

Musta aroonia marjad on magushapu maitsega, veidi mõrkjad ja kootavad. Marjad sisaldavad suhkruid, eriti glükoosi ja fruktoosi.

Kirjeldus

Musta aroonia marjad on magushapu maitsega, veidi mõrkjad ja kootavad. Marjad sisaldavad suhkruid, eriti glükoosi ja fruktoosi. Viljades on ka sorbiiti, mistõttu sobivad nad hästi suhkruhaigetele. Peale selle leidub marjades veel flavonoide, karotenoide, pektiinaineid ja orgaanilisi happeid. Marjad sisaldavad rohkesti kaltsiumi ja teisi mineraalaineid ning mikroelemente. Eriti oluline on must aroonia joodi allikana, temas on joodi 2-3 korda rohkem kui teistes marjades ja puuviljades. Ka rauasisaldus on mustal aroonial kõrge – 100 g marjades on 4-7 mg rauda, kusjuures organismi päevane rauavajadus on keskmiselt 15 g. Musta aroonia viljade peamine väärtus ja populaarsus on seotud rohke P- ja PP-vitamiini sisaldusega, nad on verekapillaare tugevdava toimega. Veel leidub neis C-, E-, K-, B1- ja B2-vitamiine. Rohke bioaktiivsete ainete sisaldus (flavonoidid, karotenoidid, antotsüaniidid, foolhapped jt) teeb musta aroonia üheks tähtsamaks ravimviljaks. Vitamiinid ja mineraalained säilivad arooniamarjades ja -hoidistes väga hästi. Looduslikest värvainetest on marjades rohkesti antotsüaane, millest mõned on mikroobidevastase toimega ja aitavad marju hästi säilitada.
Teades musta aroonia biokeemilist koostist, saab selgeks ka nende kasulikkus meie organismile. Nad tugevdavad immuunsüsteemi ja reguleerivad südametegevust, vähendavad vaimset ja füüsilist väsimust, aitavad kõrge vererõhu ja veresoonte lupjumise korral, hoiavad elastsena veresoonte seinad, laiendavad veresooni, tugevdavad verekapillaare, normaliseerivad kolesterooli ainevahetust, korrastavad seedimist, suurendavad maomahla happesust, ergutavad kilpnäärme tegevust jne.