Kaasiku Mahetalu – Lauaõunad ja mahlad

Murakad

Muraka viljad sisaldavad rohkesti C-vitamiini (30-200mg/100g) ja karotiini, samuti glükosiide, pektiinaineid, sidrun- ja õunhapet, suhkruid (6%) ning parkaineid.

Kirjeldus

Muraka viljad sisaldavad rohkesti C-vitamiini (30-200mg/100g) ja karotiini, samuti glükosiide, pektiinaineid, sidrun- ja õunhapet, suhkruid (6%) ning parkaineid. Märkimisväärselt sisaldub viljades ka mineraalaineid – mangaani, vaske, kroomi, alumiiniumi, räni- ja kaaliumiühendeid. Kõik see teeb murakast toitva ja väga väärtusliku metsamarja.
Muraka viljad sisaldavad rohkesti ka lenduvaid eeterlikke õlisid, millel on tugev mikroobe hävitav toime, seetõttu säilib ka vähese suhkruga tehtud murakamoos hästi. Murakaid soovitatakse tarvitada siis, kui normaalne mikrofloora on kahjustunud, näitekst peale antibiootikumikuuri läbimist. Murakast saab abi väsimuse ja vitamiinivaeguse korral. Tõhusa kosutava vahendina sobib ta hästi haigetele ja lastele.
Rahvameditsiinis on vilja ja ka kogu taime kasutatud köha, tuberkuloosi, reuma, podagra, kusepõie- ja südamehaiguste ravimisel. Meremehed ja põhjamaa rahvad on murakat kasutanud skorbuudi ärahoidmiseks.