Kaasiku Mahetalu – Lauaõunad ja mahlad

Astelpajumarjad

Astelpaju kui mõjusat ravivahendit tunti Antiik-Kreekas ja mainiti Tiibeti kroonikates juba 800 aasatat e. Kr.

Kirjeldus

Astelpaju kui mõjusat ravivahendit tunti Antiik-Kreekas ja mainiti Tiibeti kroonikates juba 800 aasatat e. Kr.
Legendid räägivad, et vanad kreeklased lisanud astelpaju lehti ja noori oksi võistlushobuste sööda hulka, mis hobustele nii hästi mõjunud, et karva kohe läikima löönud. Astelpaju lehed olnud lemmiktoiduks ka lendavale ratsule Pegasusele- siit ka astelpaju nimi Hippophae (kreeka keeles hippos-hobune, phaos-läikiv).
Astelpaju on hinnatud ravimtaim.
Astelpaju on üks täiuslikumaid taimsete vitamiinide allikaid. Viljad sisaldavad C-vitamiini, B1, B2, B6, B15, P ja E-vitamiine ning karotinoide. Veel sisaldavad marjad mineraalaineid, mangaani, boori, räni. Veidi on marjades ka asendamatuid rasvhappeid oomega-3 ja oomega-6. Need on organismile kõik väga väärtuslikud. Selline komplekti täiuslikkus on läbi aegade toitnud isegi spekulatsioone justkui oleks mõni antiikmaailma taimeteadlane astelpaju aretanud.
Raviks tarvitatakse vilju, mahla, lehti, koort ja seemnetest saadud õli. Et astelpaju stimuleerib immuunsüsteemi ja ergutab hormonaalsüsteemi tegevust, soovitan teda tarvitada üldtugevdava vahendina gripi ja teiste külmetushaiguste ajal, samuti pärast operatsioone ja traumasid, väsimuse ja kurnatuse korral.